Caruso St John Architects

1999–2000
Location: London, UK
Client: Gagosian Gallery
Project Status: Built

This gallery was the first that Caruso St John designed for Gagosian, when the gallery decided to open in London in 2000. The gallery comprised a main ground floor and a basement gallery, in a quiet side street of Edwardian brick buildings close to Cork Street.

The main ground floor gallery was a tall square room whose interior could be seen from the street through glazed doors. The finishes of the interior, a terrazzo floor, a ceiling of cement render and a lighting track of polished stainless steel, were deliberately more sophisticated than those used in typical white gallery interiors at the time, which used an industrial aesthetic. The room appeared to have been designed for the location and for the building, rather than looking like a “found” space.

In a subsequent phase, offices and viewing rooms were designed on the first floor.