Caruso St John Architects

1996
Location: Walsall, UK
Client: Walsall Metropolitan Borough Council
Project Status: Built

The pub stands on the edge of the newly constructed canal basin so that its interior faces south to the water and east to the new Gallery Square. The two new buildings, the pub and the Gallery, stand together around the basin. The Gallery is tall and light, the pub is broad and dark. The angular pitched roof of the pub refers to the familiar language of surrounding commercial and domestic buildings while also distorting strangely to express the special configuration of the site and the generous interior.

The pub was designed by Sergison Bates Architects in collaboration with Caruso St John. The building was commissioned by Walsall MBC as part of the regeneration of the wharf area of the town in parallel with the New Art Gallery. The pub is run by the local Highgate Brewery and was awarded the best new build pub award by CAMRA in 1999, the first time an award had been given in this category for over ten years.