Caruso St John Architects

1990
Location: Surrey, UK
Project Status: Built

A new floor of accommodation above an existing single-storey surgery built in 1970 to provide offices and consulting rooms. The existing flat-roofed brick structure was not designed to be extended and was not sufficiently robust to support a new storey of masonry construction. As a result the new building is built with a timber structure whose posts are exposed on the interior. Rather than repeat the pedestrian architecture of the old building, the new elements of construction – stained timber windows, brick cladding and thin metal roof – engage the old windows and wall into a new composition to give the finished building a more complex character. Generous windows give the new rooms a gracious aspect over the adjacent churchyard.