Downing College Student Centre Cambridge, United Kingdom

Planning permission

Downing College Student Centre

Cambridge, United Kingdom

Caruso St John's design for Downing College's new Student Centre has been granted planning approval. The three-storey structure, close to the College entrance from Regent Street is part of the first phase of the practice's master plan for the college.

The design is informed by the College’s original buildings by William Wilkins. These are arranged around a generous green in a rigorous Greek revival architecture. The new student centre responds to this setting with a generous set of social spaces arranged around two stairs, made in structural timber, with facades in self supporting local limestone.

Images by Nora Walter.

 1
 2
 3

Related news

To celebrate its anniversary, the Heong Gallery has created a video looking back at the five years since its transformation from an Edwardian stable block into a public gallery showing modern and contemporary art.

Read more

Caruso St John has won a RIBA International Award for its ‘innovative and joyful’ conversion of the Veemgebouw in Eindhoven, which has transformed the 1940s warehouse for the Philips electrical company into a modern mixed-use urban building.

Read more

Under construction

Office Building, Stampfenbachstrasse
Natural Stone Facade

Zurich, Switzerland

Quarrying is underway for the Verde Spluga stone cladding for the principal façade of the new AXA office building on Stampfenbachstrasse in central Zurich.

Read more

Royale Belge has won a European Heritage / Europa Nostra Award for Conservation and Adaptive Reuse. Overseen by the European Commission in partnership with Europa Nostra, the awards celebrate and promote the highest standards in heritage interventions, research, and education, training and awareness-raising, as well the longstanding dedication of professionals and volunteers.

Read more

Competition

Thune Skøyen

Oslo

10th April 2024

Caruso St John have won first prize in an invited competition to redevelop the historic Thune industrial complex in Skøyen, Oslo. The plan for Thune will transform a series of factory buildings dating back to the 1890's into a mixed-use neighbourhood, with a programme that includes cultural, leisure, and retail facilities alongside office and coworking spaces, light-industrial workshops, and social housing.

Read more

Planning permission

Durolux Building, Cham

Zurich

Planning permission has been granted for the renovation of a listed 1950s industrial building in the centre of the town of Cham on the banks of Lake Zug. The building will be converted into flexible workspace as part of the redevelopment of the Papieri-Areal industrial site.

Read more

Planning permission

Gutstrasse Cooperative Housing

Zurich-Wiedikon

Planning permission has been granted for the construction of two new apartment blocks and a building for a kindergarten and administrative offices for housing cooperative BiG (Baugenossenschaft im Gut) in Zurich-Wiedikon.

Read more

Planning permission

Twentieth Century Theatre

London

Planning permission has been granted for the redevelopment of the Twentieth Century Theatre —a Grade II listed former music hall on Westbourne Grove in Notting Hill— into a new venue for classical music.

Read more

Planning permission

Düngerbau, Uetikon am See

Zurich

Planning permission has been granted for the conversion of a 19th century fertilizer factory at a former industrial site in Uetikon am See on the banks of Lake Zurich.

Read more

Project update

New addition, Warehouse, Wiedikon

Zurich, Switzerland

The second floor of the Wiedikon Warehouse has been reorganised to welcome a new family member.

Read more

Under construction

Office Building, Stampfenbachstrasse

Zurich, Switzerland

Construction has started on a new office building on Stampfenbachstrasse in central Zurich. The building, for multinational insurance company AXA, houses around 4,000 square meters of office space over seven floors.

Read more

Opening

Royale Belge

Brussels, Belgium

28th June 2023

mix.brussels

The project for the renovation of the Royale Belge in Brussels has now completed. An opening event was held on 28th June, hosted by Mix – a new venue encompassing a hotel, restaurant, gym and co-working space. The food hall and terrace on the ground floor has also opened, creating a new destination for the Watermaal-Bosvoorde area of Brussels. The project’s diverse functions are brought together by the new hall and staircase which creates a new centrepiece for the iconic building.

Read more