Ozeanium, Basel Zoo

Basel, Switzerland 2012

Client: Zoo Basel Competition

The proposed design for the Basel Ozeanium—a competition for a building of numerous indoor pools to show the life of the sea—sets out to make a representative building for Basel Zoo. The vertical form of the building elevates the low-lying landscape of the zoo’s pavilions, paths, and river gardens, in a figure that addresses the scale of the city.

Read more

Images 1
Images 2
Images 3
Images 4
Images 5

Competition

Competition 1
Competition 2
Competition 3
Competition 4
Competition 5
Competition 6
Competition 7
Competition 8

Credits

Location
Basel, Switzerland

Date
2012

Client
Zoo Basel

Budget
80m CHF

Area
13,000 m²

Status
Competition

Caruso St John Architects
Adam Caruso, Peter St John

Project architect
Bernd Schmutz

Project team
Martin Pasztori, Will Pirkis, Ted Swift, Steffi Wedde

Structural engineer
Conzett, Bronzini, Gartmann AG

Services engineer
Kalt+Halbeisen Ingenieurbüro AG

Cost consultant
PBK AG

Project management
OAP Offermann Architektur & Projektmanangement

Landscape architect
Anton & Ghiggi

Electrical engineer
Enerpeak Salzmann AG

Fire consultant
Gruner AG Ingenieure und Planer

Aquarium consultant
IAT International Aqua-Tech

Visualisations
Adrian König