Tate Britain

London, United Kingdom 2007–2013

Client: Tate Grade II* listed RIBA English Heritage Award

Caruso St John was appointed by Tate Britain in 2007. The long-term commission has involved the development of a masterplan for the whole of the Tate Millbank site, building on the strength of the earlier west-side project, which was completed in 2000. The first phase of the masterplan was completed in 2013, and it involved work to existing galleries and to public areas around the Rotunda at the Millbank entrance.

Read more

Images 1
Images 2
Images 3
Images 4
Images 5
Images 6
Images 7
Images 8
Images 9
Images 10
Images 11
Images 12

Drawings

Drawings 1

Lower level plan

Drawings 2

Principal level plan

Drawings 3

Upper level plan

Drawings 4

Sections

Drawings 5

Rotunda section

Drawings 6

Cross section

Drawings 7

Cross section

Furniture details

Furniture details 1

Members' area reception desk

Furniture details 2

Members' area tub chair

Furniture details 3

Members' area table

Furniture details 4

Members' area stool

Related news

Caruso St John Architects' design for the rotunda staircase at Tate Britain is referenced in a security feature on the new JMW Turner £20 note, which entered circulation this week.

Read more

Tate Britain, Millbank Project has won a RIBA National Award in addition to the RIBA London Award and the RIBA English Heritage Award for Sustaining the Historic Environment.

Award

RIBA Awards

Tate Britain, Millbank Project has won a RIBA London Award as well as the RIBA English Heritage Award for Sustaining the Historic Environment.

Opening

Tate Britain, Millbank Project

London, United Kingdom

Caruso St John's project for Tate Britain opens to the public. The project includes a new spiral staircase in the rotunda, public spaces on the lower level, and new facilities for Tate members on the upper level. The first phase of the project, focusing on the restoration of galleries in the South East Quadrant, opened in May 2013.

Credits

Location
London, United Kingdom

Date
2007–2013 (Phase one)

Client
Tate

Heritage
Grade II* listed

Construction cost
£23m

Area
Total building: 25,300 m², Project area 6,600 m²

Caruso St John Architects
Adam Caruso, Peter St John

Project architects
Rod Heyes (2007-13), Michael Schneider (2006-07)

Project team
Neslihan Aydogan, Sam Casswell, Catija Christensson, Anna Cooke, Jonas Djernes, Alice Edgerley, Viktor Jak, Ah-Ra Kim, David Leech, Tokuichiro Oba, Martin Pasztori, Amy Perkins, Silvia Pfaffhauser, Miguel Santamaria, Kalle Soderman, Joy Sriyuksiri, Angela Tsang, Iason Tsironis

Collaborating artists
Alan Johnston, Nicole Wermers, Richard Wright

Structural engineer
Alan Baxter Ltd.

Services engineer
Max Fordham LLP

Cost consultant
Turner & Townsend

Project manager
Drivers Jonas Deloitte Ltd.

Main contractor
Bovis Lend Lease

Photography
Hélène Binet

Awards
RIBA National Award
RIBA English Heritage Award
RIBA London Award
Civic Trust Award
New London Architecture Award